Meniu

ORIENT EXPRESS

"Asa cum trenul Orient Express lega Parisul de Istanbul trecând prin marile centre culturale ale Europei, asa si muzica grupului Orient Express alatura gândirea occidentala si miresmele orientului" (Harry Tavitian).

Componenta
HARRY TAVITIAN - pian, lider
MIHAI IORDACHE - saxofon alto
ZSOLT MEIER - saxofon alto
EDI NEUMANN - saxofon tenor
HANNO HOEFER - chitara
JIMI EL LAKO - vioara
OCTAVIAN BARILA ANDREESCU - chitara bas
MARIO FLORESCU - baterie, percutie drums, percussion

Saxofonistul Mihai Iordache este nascut în 1967 la Bucuresti. Începe sa cânte jazz la blockflote. În 1986 îl întâlneste pe Harry Tavitian cu care va sustine numeroase concerte. Din 1987 cânta la sax alto. În perioada 1993 - 1999 cânta cu formatia Sarmalele Reci cu care scoate trei discuri: "Tara te vrea prost", "Aurolac" si "Rapirea din serai". În perioada 1994 -1996 cânta în grupul Jazz Unit.
Saxofonistul Zsolt Meier s-a nascut la Satu Mare în 1974. De profesie inginer automatist, începe sa cânte la sax în 1995, în big-bandul Gaio din Cluj cu care participa la festivalul de jazz de la Corynthos (Grecia) - 1998.
Din 1997 cânta rock progresiv cu formatia proprie Kumm, cu care scoate caseta Moonsweat March (2000).
Saxofonistul Edi Neumann s-a nascut la Tulcea în 1974. La vârsta de 13 ani începe sa asculte jazz si devine rapid un fanatic al genului. Din 1990 se dedica studiului saxofonului. Din 1996 face parte din grupul Jazz Unit cu care realizeaza CD-le Changes si From Now On. În 1997 pune bazele grupului de funk Blazzaj iar în 1999 al formatiei de jazz Bauman Quartet.
Violonistul si chitaristul Jimi El Lako este nascut la Cluj în 1962, într-o familie de muzicieni. Studiaza vioara si pianul la Liceul de muzica din localitate.
Basistul Octavian Barila Andreescu este nascut în 1961 la Cluj, unde studiaza vioara si pianul la Liceul de muzica.
Chitaristul Hanno Hoefer s-a nascut în 1968 la Timisoara. Este absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Film Bucuresti, sectia regie film si TV. Realizeaza mai multe scurt metraje de fictiune si documentare. Cu filmele "Telefon în strainatate" si "Dincolo" câstiga premii importante în tara si peste hotare. Colaboreaza cu formatii de blues din tara si strainatate.
Bateristul Mario Florescu este nascut în 1967 în Oravita. Absolvent al Academiei de Muzica din Cluj la clasa de percutie a reputatului profesor Grigore Pop. Se specializeaza în muzica de camera contemporana si ca membru al Ansamblului de Percutie al Academiei de Muzica din Cluj si al quartetului Pro Musica Nova participa la numeroase concerte si festivaluri în tara si strainatate. A facut parte din orchestra Europa Symphonie de la Viena, colaborând cu compania Bolshoi Ballet din Moscova. În 1998 alcatuieste grupul Shabah cu care participa la festivalul de jazz de la Corynthos (Grecia) si la Expozitia Mondiala de la Lisabona.Jimi El Lako, Octavian Barila Andreescu si Hanno Hoefer sunt membrii fondatori ai grupului Nightlosers (1995) cu care realizeaza caseta Sitting On Top Of The World si CD-ul Plum Brandy Blues.
Grupul Orient Express a debutat la începutul anului 1999.

(Fotografii de Giani Oprina si Marius Macsentian.)Comentarii în presa despre Orient Express

Iata câteva comentarii dupa primul concert sustinut în Bucuresti: "Vineri 5 martie, atmosfera incendiara la Laptaria Enache. Se lansa, printr-un concert primit cu urale de public, un supergrup format din crema tinerilor muzicieni de jazz si blues din România. Initiatorul acestui proiect etno-jazz este unul din cei mai apreciati oameni de jazz din ultimii 20 de ani, Harry Tavitian care demonstreaza ca nu este doar un pianist de exceptie, un maestru al improvizatiilor, un showman exploziv ci si un foarte inspirat sef de orchestra". (Iulian Ignat - Formula As, 29 mar-4 apr 1999)

Despre Orient Express criticul de jazz Florian Lungu scria:
"De aproape doua decenii preocupat de includerea unor motive folclorice în muzica sa, integrat în ultimii ani unor formatii multinationale alcatuite din muzicieni ai estului Europei, Tavitian a dorit sa reitereze atare incitante experiente artistice cu tineri muzicieni din România prin intermediul grupului Orient Express" ("Dimensiunile reusitei" - Curentul, 14 apr 1999).

Grupul a concertat în Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov, Bistrita, Costinesti, Ipotesti. A participat la Smithsonian Folklife Festival de la Washington - cel mai mare festival de traditii din lume (iunie 1999)
www.romanian-folklife.ro/Eng/framework.asp?current=ROatSFF.htm si la Expozitia Mondiala de la Hanovra (august 2000).
A concertat la Graz, Capitala Europeana a Culturii in 2003, deschizand primul din seria concertelor de jazz, cel dedicat Balcanilor.

Orient Express la Hanovra 2000: "Mai mult decât o pitoreasca pata de culoare, Orient Express-ul lui Harry Tavitian este o stare de spirit. Inclusiv în spatiul Expozitiei Universale de la Hanovra, unde fenomenul multiculturalitatii este la el acasa. Un fenomen al multiculturalitatii regionale, balcanice, plasat într-un spatiu larg european si extraeuropean. Muzica din zona Dunarii de Jos, româneasca, bulgareasca, turceasca dar si intonatii ale folclorului armean si ebraic, constituind o matrice comuna. Membrii formatiei realizeaza un veritabil show multicolor si captivant, inclusiv în ceea ce priveste vestimentatia: costumele preiau idei din moda oraseneasca balcanica a secolului XIX. Harry Tavitian reuseste sa tina cârma dreapta, între solicitarile unui public larg si calitatea actului artistic".
(Dumitru Avachian - Ziarul Financiar, 25 aug 2000)
"Noua muzicieni din România unesc traditia cu modernitatea într-un amestec exploziv." (Ulrike Strauch - Expo Journal, 19 aug 2000)