Meniu

HARRY TAVITIAN

Pianistul Harry Tavitian "…este cel mai important jazzman român contemporan" (International Herald Tribune / 19 Oct 1990)
Harry Tavitian s-a nascut în anul 1952 la Constanta, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul, în momentul în care îl asculta pe Memphis Slim în concert la Brasov. În 1974 participa la prima editie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, si cânta în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedica exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va câstiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. În perioada 1978-1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanta. În 1992 înfiinteaza Fundatia Culturala "Harry Tavitian". Din ianuarie 1990 si pâna în prezent este realizatorul emisiunilor Jazz Context de la Radio Constanta.
Din februarie 1990 Harry Tavitian este vicepresedinte al Uniunii Armenilor din România-filiala Constanta si realizatorul emisiunii Natia si Civilizatia Armenilor de la Radio Constanta.

Muzica lui Harry Tavitian se caracterizeaza prin deschidere catre influente multiple si printr-o mare capacitate de sinteza. Într-un interviu acordat revistei Jazz Forum (nr.102, 5/1986), Tavitian declara: …"suntem aici în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate"…
Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, bine definit în noul jazz est-european, prin diversele sale experiente artistice. Muzica sa este un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzica de camera contemporana, blues, muzica medievala, folclor din Balcani. Radacinile lui armenesti sunt, de asemenea evidente. Muzica sa are un puternic caracter etnic.

Harry Tavitian este pasionat de sincretismul artelor. Exemple sunt elementele de teatru instrumental si costum din concertele sale si muzica de scena (live) scrisa la piesele "Furtuna" de Shakespeare "Melissa" de Kazantzakis, cu Victor Rebengiuc în rolul principal si "Orgasm" de Vlad Zografi.

Harry Tavitian a sustinut concerte si a participat la festivaluri importante în România, Rusia, Lituania, Franta, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scotia, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al presedintelui Armeniei), Slovacia, Elvetia, Cehia, Austria, Slovenia.

Tavitian a colaborat în cei 30 de ani de activitate cu numerosi jazzmani români si straini.

Acum concerteaza în urmatoarele formule:

-Pian solo

-Duete cu:

Mihai Iordache (saxofoane)
Anatoly Vapirov / Bulgaria (saxofoane)
Alexander Balanescu / Anglia (vioara)

-Orient Express:

septet cu Mihai Iordache, Edi Neumann, Hanno Hoefer, Jimi El Lako,
Octavian Barila Andreescu, Mario Florescu

-Black Sea Orchestra:
Unsprezece muzicieni din toate tarile din jurul Marii Negre:

Ivo Papazov - Bulgaria (clarinet)
Floros Floridis - Greece (saxofoane)
Okay Temiz and Akay Temiz - Turkey (tobe, percutie)
Zurab Gagnidze - Georgia (bas)
Alexander Alexandrov - Russia (basson)
Enver Izmailov - Ukraine (chitara)
Nariman Umerov - Ukraine (acordeon)
Anatol Stefanet - Moldavia (viola)
Yuri Parfenov - Russia (trompeta)

 

Biblioteca Judeteana Constanta detine discografia completa a lui Harry Tavitian la Sectia muzicala si numeroase informatii din presa, la Serviciul de informare bibliografica dobrogeana.